Zadanko z prawdopodobieństwa rzut kostką do gry
Ewa: Rzucamy dwoma kostkami do gry (6 oczek max)oblicz prawdopodobieństwo wyrzucenia :
a) "6" na jednej z kostek
b)parzystej liczby oczek na obu kostkach
c)sumy oczek podzielnej przez 3
Z góry dziękuje
29 mar 18:33
karolina: a) Ω=6*6=36
zdarzenie A=2
P=2/36=1/18
b) zdarzenie A={ (2,2) (2,4) (2,6) (4,2) (4,4) (4,6) (6,2) (6,4) (6,6)
P=9/36=1/4
c) zdarzenie A= (1,3) (1,5) (2,1) (2,4) (3,3) (3,6) (6,3) (6,6)
P=8/36=2/9
29 mar 18:42
Ewa: Dziękuje

!
29 mar 18:55
Eta:
Poprawiam a)
A −−− "6" na jednej z kostek tzn. na jednej lub na obydwu
A={(1,6) (2,6) (3,6) (4,6) (5,6) (6,6), (6,1) (6,2) (6,3) (6,4) (6,5)}
|A|= 11
29 mar 19:08