.
Paula:Stereometria
Z koła o promieniu 8 wycieto wycinek o kącie 45stopni. Z reszty koła wykonano powierzchnię
boczna stożka. Oblicz objętość tego stożka
29 mar 18:28
d:
Też tego nie wiem
29 mar 18:40
Bizon: Koło o promieniu r ma obwód 2πr .... a więc w warunkach zadania 16π
Powierzchmię boczną stożka stonowi wycinek o długości łuku
360−45
16π
=14π
360
Promień stozka obliczysz ze wzoru 2πrs=14π
rs=7
wysokość stożka Pitagoraskiem (promień koła to tworząca stożka) ... a potem objętość stożka to
już bułeczka z masełkiem ...