wyznacz najmniejsza y MIN i najwieksza Y MAX wartosc funkcji f gdy
barthez: wyznacz najmniejsza y MIN i najwieksza Y MAX wartosc funkcji f gdy
f(x) = − U { 1 }{ 2} x2 + 2x − 1 i X ∊ <−4:2>
29 mar 18:12
izka: Pomoże ktoś?
29 mar 18:19
Adam:
29 mar 20:25
barthez: up
29 mar 20:36
barthez: up
29 mar 20:56
barthez: up
29 mar 21:14
ICSP: funkcja niewyraźnie zapisana.
29 mar 21:16
;)))))): | | 1 | |
f(x) = − |
| x2 + 2x − 1 i X ∊ <−4;2> |
| | 2 | |
29 mar 21:18
;)))))): up
29 mar 21:21
ICSP: 1. Liczę x
w
| | −b | | −2 | |
xw = |
| = |
| = 2. Jak widzisz xw należy do rozpatrywanego przez nas przedziału |
| | 2a | | −1 | |
i dlatego to własnie w x
w funkcja przyjmuje największą wartość.
y
w = y
max =
y
min = f(−4) pozwolę ci dokończyć to samemu.
29 mar 21:24
;)))))): Ymax = f(2)

I koniec zadania?
29 mar 21:27
;)))))): up
29 mar 21:33
ICSP: tak.
29 mar 21:39
ICSP: tylko musisz to jeszcze obliczyć do końca.
29 mar 21:39
;)))))): Wytłumaczysz mi jak?
29 mar 21:42
ICSP: dajmy już ten wierzchołek f(2) = y
max =

Podstawiam za x 2
| | 1 | |
− |
| − 22 + 2*2 − 1 = −2 + 4 − 1 = 1 |
| | 2 | |
29 mar 21:44
;)))))): W odpowiedzi w ksiazce mam Y min= −17 a Y max = 1
29 mar 21:50
ICSP: no i mi ymax wyszło jeden. Ty masz tylko podstawić za x −4
29 mar 21:51
;)))))): Tak wyszło 17. Dziekuje serdecznie ICSP

Jutro będe utrwalał.
Dziekuje jeszcze raz, miłej nocy
29 mar 21:56