Miejsca zerowe
izka: Czesc

Pomocy!
określ liczbę miejsc zerowych funkcji kwadratowej, ktorej zbiorem wartości jest przedział:
a) (−
∞ : −2)
b) <0 ; +
∞)
c) <−4 ; +
∞)
d) (−
∞;5)
29 mar 18:00
izka: Pomożecie? chce sie tego nauczyć ....
29 mar 18:05
29 mar 18:08
ma: ZW to wartosci jakie przyjmuje funkcja (czyli y)
jesli funkcja (pkt a) ) przyjmuje (−∞,−2) to musi wierzcholek miec w −2 (na OY) i ramiona
skierowane w doł (zeby dazyc do −∞). jako iz os OX jest o 2 jednostki wyzej niz wierzcholek
paraboli to liczba miejsc zerowych = 0
29 mar 18:11
ICSP: 1.Jeżeli przedział jest od (−∞;yw> wtedu współczynnik a funkcji jest <0
2.Jeżeli przedział jest od <yw;+∞) wtedy współczynnik a funkcji jest >0
a< 0 oraz yw<0 wtedy funkcja nie posiada miejsc zerowych
a<0 oraz yw = 0 wtedy funkcja posiada 1 miejsce zerowe
a<0 oraz yw >0 wtedy funkcja posiada dwa miesjca zerowe
a>0 oraz yw < 0 funkcja posiada dwa miesjca zerowe
a>0 oraz yw =0 funkcja posiada 1 miejsce zerowe
a>0 oraz yw >0 funckja nie posiada miejsc zerowcyh
rozwiąże twój poduunkt a tym sposobem:
Zw: y ∊ (−∞;2> nawias ci się pomylił ale to nie ważne.
a<0 oraz yw >0 czyli funkcja posiada dwa miejsca zerowe.
29 mar 18:13
barthez: analgicznie biorac kolejne ?
b) przyjmuje <o ; +∞) to wierzchołek jest 1 poniewaz jest , na nieksonczonej wysokosci tak?
29 mar 18:15
barthez: podłaczam sie pod temat
29 mar 18:16
izka: Dzieki

TYlko co dokladnie oznacza A i Yw
29 mar 18:18
ICSP: wzór funkcji kwadratowe:
ax
2 +bx + c
Na czerwono masz podane to a
y
w − współrzędna y wierzchołka
Teraz rozpatrzmy podpunkt b
Napisz czy a>0 czy a <0 oraz ile wynosi y
w a na koniec wniosek ile posiada miejsc zerowych.
29 mar 18:35