wykaż...
laurania: Wykaż, że:
√6 − 4√2 + √6 + 4√2=4
29 mar 17:57
laurania: bardzo prosze o wszelką pomoc
29 mar 17:58
kamis:
6 − 4√2 = 2 + 4 − 4√2 = (√2)2 + 22 − 4√2 = (2 − √2)2
6 + 4√2 = (2 + √2)2
|2 − √2| + |2 + √2| = 2 − √2 + 2 + √2 = 4
29 mar 18:01
morfepl: L=√6−4√4+√6+4√4=(√√6−4√4+√6+4√4)2=
=√6−4√2+6+4√2 +2√(6−4√2)(6+4√2)=√12+4=√16=4
L=P
29 mar 18:03
laurania: hah dzieki

dobre! sama bym na to nie wpadła
29 mar 18:05
eLdżi: ja tego drugiego od morfepl nie rozumiemP:
juz od I przeksztalcenia, czemu pod pierwiastkami są 4 zamiast dwójek?
29 mar 18:57
morfepl: kopnąłem sie w przepisywaniu , dalsze przekształcenia z 2 są już dobre
29 mar 19:04
eLdżi: i tak nie wiem zupelnie skad to sie bierzeP:
moze przez to, ze nie widac za dobrze tych pierwiastkow, kiedy ktore sie koncząP;
na początku bierzesz całość pod jeszcze jeden pierwiastek, ale za to dajesz do kwadratu tak?
a pozniej jak?
29 mar 19:33
eLdżi: ze wzoru skroconego mnozenia tak?
29 mar 19:35
eLdżi: ___________________________
√6−4√2+6+4√2 +2√(6−4√2)(6+4√2) po tym mi wychodzi:
√12 + 2 (62 − (4√2)2) =
=
√ 12 + 2 ( 36 − √16*22) =
=
√12 + 2 (36 −32) =
=
√ 12 +2*4 =
√12+8=
√20 = 2
√5
29 mar 19:47
eLdżi: dobra za tepy jestem na to nie zawracam juz glowy narazie
29 mar 19:58
anka: √−x+6
3 sty 19:19
kina: do kamis
(2 − √2)2
czy nie robi się wartości bezwzględnej kiedy jest to wszystko w pierwiastku i do kwadratu?
czyli √[(2 − √2)2] wtedy I (2 − √2)2 I
9 kwi 12:45