Logarytm do kwadratu
Qba101: Mam pytanie: Jak się podnosi logarytm do kwadratu(+ jakiś przykład by zobrazować o czym mowa

). Z góry dziękuje.
29 mar 17:52
ma:
nie bardzo widze problem..
(logx)2
log2x ?
o to chodzilo? czy o wlasnosc log? ze np logx2 = 2logx ?
29 mar 18:05
Grześ: tu akurat przykład jest źle zapisany, bo przy wyłączaniu potęgi parzystej jest inaczej:
log(x2)=2log|x|
29 mar 18:07
Qba101: chodzi mi o to czy można jakkolwiek podziałać na potęgach logarytmu
log2x da się jakoś rozpisać, po za logx*logx
29 mar 18:17
ala:
nie znam zadnego wzoru rozpisujacego potege logarytmu...jest to na tej samej zasadzie co
x
2..jak masz pare kolo liczb siebie to mozesz zwinac tak jak x tzn x
2 −2xa + a
2 = (x−a)
2
albo (x−a)
n itd...
ad przykladu..
zdaje mi sie ze z definicji logarytmu x nie moze byc ujemny

i modul nie jest
potrzebny...wystarczy nowe zalozenie dla x..bo wczesniej mamy x∊R a teraz x>0..zreszta...zdaje
sie ze przyklad byl linijke wyzej ... wiec w nim bledu nie widze

pozdr
29 mar 19:32