M
MONIKA: dany jest kwadrat o przeciwległych wierzchołkach A=(1,5) i C=(−3,−5).wyznacz współrzędne
wierzchołków B,D tego kwadratu ( dlaczego ktoś przesunał punkt X (−1,0) o wektor v=[−5,2]
skad ten wektor bierze sie? wie ktos a może jakos inaczej można zrobic te zadanie
Możemy to zrobić na dwa sposoby... przedstawię ten, który uważam za łatwiejszy. Otóż przekątne
w kwadracie przecinają się w tym samym punkcie i odległość od wierzchołków do punktu
przecięcia jest taka sama.
Tak więc punkt przecięcia (X) obliczymy licząc połowę odcinka AC co nie jest trudne:
X=((xa−xc)/2, (ya−yc)/2)
X=((1+(−3))/2, (5+(−5))/2)
X=(−2/2, 0/2)
X=(−1,0)
teraz gdy znamy punkt przecięcia się przekątnych oraz odległość od A do X (jest to vektor
v=[−2,−5])
to możemy obliczyć punkt B (który wiemy na której ćwiartce − z rysunku − leży) przesuwając
punkt X (−1,0) o wektor v=[−5,2] i to będzie B=(−1−5,0+2) czyli B=(−6,2)
podobnie robimy z punktem D (też znamy ćwiartkę − czwartą) czyli punkt przecięcia X (−1,0)
przesuwamy o wektor v=[5,−2] i mamy: D=(−1+5,0−2) czyli D=(4,−2)
jak widać liczby 2,5 (wartości wektora) się nie zmieniają, ale zmienia się ich kolejność oraz
znak... jak je ustawić najłatwiej rozpoznać z rysunku... ale można też z ćwiartek obliczyć (ja
robiłem z rysunku oczywiście)
Edycja: Do powyższych rozwiązań... zaznaczcie sobie te punkty na osi w zeszycie w kratkę...
wyszedł wam długaśny prostokąt o dłuższym boku od −5 do 5 (czyli 10) i krótszym od −3 do 1
(czyli) 4
29 mar 17:40
MONIKA: ?
29 mar 18:27