wartosci funkcji tryg. majac tangensa
panna waga: Oblicz wartosci pozostalych funkcji trygonometrycznych, jezeli tgα = 3 (III cwiartka)
| | 1 | |
To tak, wiem, ze ctgα to |
| |
| | 3 | |
| | 18 | |
Cosinus wychodzi mi tak: cos2α = − |
| no i nie umiem tego zrobic, zeby zredukowac potege |
| | 1 | |
i obliczyc sinusa. Byc moze zle obliczylam; probowalam kilka razy, jednak opadam juz. Moze
ktos szybko pyknie roziwazanie i male wytlumaczenie?
29 mar 17:31
bodan: nie redukuj, podstaw tego cos do jedynki trygonometrycznej i rozwiaz (sin
2=1−cos
2). Pamietaj
tylko ze sin bedzie ujemny
29 mar 17:41
bodan: no tam bedzie 1−cos
2 pod pierwiastkiem i tak wyjdzie Ci nasz sinuuuuuuuuuuus
29 mar 17:42
bodan: wytlumaczenie jeszcze dodam: zawsze pamietaj o 1trygonometrycznej bo przydaje sie rownie czesto
albo i czesciej jak to ze tg=sin/cos. Wiadomo, ze w Icw wszystkie funkcje sa dodatnie. W II
tylko sin. W III tg i ctg, a w IV tylko cos− dlatego jak zauwazylas trzeba pamietac o znakach.
Reszta to tylko bawienie sie zwiazkami miedzy funkcjami.
29 mar 17:48
panna waga: Czyli te U−{18}{1} wyszlo mi dobrze?

i dalej to tak jak mowisz, to bedzie:
| | 18 | | 18 | | 36 | |
sin2α=√1−(− |
| ) = √1+ |
| czyli |
| |
| | 1 | | 1 | | 19 | |
czy znowu cos sknocilam?

dzieki wielkie, wlasnie cwiartki ogarniam, znaczy tak dokladnie, dokladnie do glowyto mi
jeszcze nie weszly, ale jest blisko
29 mar 17:59
bodan: teraz sie kapnalem ze cos
2 masz chyba zle.
Przeanalizuj:
tg=3 ctg=1/3
sin/cos=3 sin=
√1−cos2
√1−cos2=9cos
2
10cos
2=1
cos
2=1/10
cos=1/
√10 ∨ cos=−1/
√10
∉D ∊D
a dalej tak jak pisalem wczesniej. Powinno byc dobrze
29 mar 18:07
Tragos: √18 ~ 4,24
jak sinx = 4,24

zawsze:
sinx ∊ <−1, 1>
cosx ∊ <−1, 1>
29 mar 18:08
bodan: w drugiej linijce nie powinno byc pierwiastka xd
1−cos
2=9cos
2
a dalej juz ok.
wybacz, nie rozgarniety jestem
29 mar 18:09
panna_waga: spoko, wszystko ok

tylko sie zastanawiam skad to: sin/cos=3 sin=√1−cos2 ? wiem ze 3 sin, bo jest jako licznik,
ale to √1−cos2, skad to wziales/brac w innych dzialaniach? to z jakiegos wzoru?
30 mar 19:37
panna_waga: √1−cos
2=9cos
2 <− a no i tu, czemu po obu stronach jest cosinus (widze to juz ktorys raz),
i co sie dzieje w takim razie z sinusem?
30 mar 19:40
panna_waga: ?
31 mar 07:13
panna_waga: tylko sie zastanawiam skad to: sin/cos=3 sin=√1−cos
2 ? wiem ze 3 sin, bo jest jako licznik,
ale to √1−cos
2, skad to wziales/brac w innych dzialaniach? to z jakiegos wzoru?
√1−cos
2=9cos
2 <− a no i tu, czemu po obu stronach jest cosinus (widze to juz ktorys raz), i
co sie dzieje w takim razie z sinusem?
PROSZE WAS LUDZIE, WYTLUMACZCIE TAK SZYBKO DLACZEMU TAK A NIE INACZEJ
31 mar 20:56