matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pole
mati:
kolo i kwadrat maja rowne obwody. wykaz ze pierwsza z tych figur ma wieksze pole
29 mar 17:19
ma:
4a = 2πr 2a = πr
πr
a =
2
pola kolo π*r*r kwadrat
πr
πr
π*π*r*r
π
a*a =
*
=
=
*π*r*r
2
2
4
4
3.14
czyli π≈3.14 czyli
<1
4
29 mar 17:35