pomocy
Desperat: Proszę o pomoc
W graniastosłupie prostym trójkątnym dwie przekątne scian bocznych wychodzące z jednego
wierzchołka mają długosć √3 i są prostopadłe. Wysokosc graniastosłupa jest równa 1. Wyznacz
długosc boków i kąty podstawy tego graniastosłupa.
29 mar 17:15
kamis:

|AD| = |BE| = |CF| = 1
|BD| = |BF| =
√3
|AB| = |BC| =
√(√3)2 − 12 =
√2
|DF| =
√(√3)2 + (√3)2 =
√6
Trójkąty ABC i DEF są przystające
Trójkąt ABC jest równoramienny
| | √3 | | π | |
W przedziale <0,π> cosx = |
| dla x = |
| ⇔ 30 stopni |
| | 2 | | 6 | |
|B| = 180 − (2 * 30) = 120 stopni
29 mar 17:39
Desperat: Dzięki za pomoc
29 mar 17:49