Bardzo proszę o pomoc bo nie rozumiem zadania z rozwiązywania trójkątów prostok
Lulu:

Treść zadania : podaj długość boków AB i AD oraz miarę kąta DCA trapezu prostokątnego ABCDB4
29 mar 17:06
ICSP: tam na pewno są 54o?
29 mar 17:11
Lulu: Tak 54 stopni
29 mar 17:13
ICSP: dlaczego to nie moze być 45:(
29 mar 17:14
ICSP:

α = 54
o
Punkt E jest spodkiem wysokosci poprowadzonej z wierzchołka C.
Zauważ że
|AB| = |AE| + |EB| = 15 + x
|AD| = y
Bierzesz tablicę i do roboty.
29 mar 17:17
Lulu: Dziękuje
29 mar 17:22