FUNKCJA KWADRATOWA POSTAC KANONICZNA >???!?!??!
BARTEK: Funkcje f zapisz w postaci kanonicznej , podaj jej zbior wartosci Y (od f) i jesli to mozliwe
zapisz ja w postaci iloczynowej
a) f (x) = x2 − 6
b) f (x) = 4x2 + 8x
c) f(x) = 2x2 − 7x +6
29 mar 16:52
BARTEK: POMOCY
29 mar 16:58
;): wyznaczasz x
w i y
w postac kanoniczna wyglada tak y = a (x − x
w)
2 + y
w gdzie nasze to
| | −b | |
xw = |
| a yw to f(xw) ,sprawdzasz czy f.kwadratowa ma miejsca zerowe jesli ma to |
| | 2a | |
funkcje mozna zapisac w postaci
y = a (x − x
1)(x − x
2) gdzie x
1 x
2 to nasze miejsca zerowe ,zbior wartosci to nasze y
w
gdzie patrzymy na wspolczynik przy najwyzszej potedze czyli a jezeli a>0 to zw = <y
w ,
∞)
jesli a<0 to zw= (−
∞ , y
w>
29 mar 17:01
bodan: potac kanoniczna:
y=a(x−p)
2+q
| | −b | | −Δ | |
gdzie a=a, p= |
| , q= |
| |
| | 2a | | 4a | |
oblicz i podstaw do postaci kanonicznej.
Postac iloczynowa obliczysz przez obliczenie miejsc zerowych (delta etc) i podstawienie do
wzoru na postac iloczynowa tj. y=a(x−x1)(x−x2)
Zbior watosci to bedzie od q do
∞.
29 mar 17:03
BARTEK: A jaśniej moge troche? Np jak moge poprosic o rozwiazanie ktoregos z zadań najlepiej 2
pierwsze.. Tak zrozumiem.
29 mar 17:04
BARTEK: Nie czaje
29 mar 17:08
;): a)
y = x2 − 6 jest to wzor skorconego mnozenia wiec nie potrzebujemy Δ
y= (x + √6)(x − √6) → postac iloczynowa
xw= 0 yw= −6 y= x2 − 6→ postac kanoniczna
poniewaz a>0 to zw= <−6 , ∞)
29 mar 17:09
BARTEK: Ok.. w odpowiedzi mam takie cos:
F (x) = x2 − 6 , Y (od f) = < −6 : + nieskonczonosci) no i postac iloczynow aktora sie
zgadza
29 mar 17:14
BARTEK: Slepy jetsem

Wsyztsko ok
29 mar 17:15
BARTEK: Rozumiem do postaci iloczynowej
ale aby obliczyc postas kanoniczna nalezy z y = x
2 − 6 obliczyc delte tak?
gdzie : a = 1 b = 0 i c = 6 tak?
z tego wychodzi ze Δ = 24 wiec
√ Δ = 4,89
chyab zle licze

.
29 mar 17:29
;): pisalem wczesniej ze postac kanoniczna wyglada tak
| | −b | | −Δ | |
y= a (x − xw)2 + yw gdzie xw = |
| a yw to f(xw) lub yw = |
| a nie √Δ |
| | 2a | | 4a | |
pozatym nie obliczamy
√Δ tylko go zostawiamy czyli Δ = 24 to
√Δ = 2
√6
29 mar 17:33
BARTEK: A moge prosic o wyjasnienie na wzoprze
| | b | | Δ | |
f (X) = a (x − p)2 + q gdzie p = − |
| q = |
| |
| | 2a | | 4a | |
z objasnieiem co i skad sie bierze
29 mar 17:46
bąbel: roszę pomóżcie mi! Chodzi o potęgi. Wyszukajcie mojego zadania i proszę rozwiążcie.
9 wrz 14:53