matematykaszkolna.pl
FUNKCJA KWADRATOWA POSTAC KANONICZNA >???!?!??! BARTEK: Funkcje f zapisz w postaci kanonicznej , podaj jej zbior wartosci Y (od f) i jesli to mozliwe zapisz ja w postaci iloczynowej a) f (x) = x2 − 6 b) f (x) = 4x2 + 8x c) f(x) = 2x2 − 7x +6
29 mar 16:52
BARTEK: POMOCY
29 mar 16:58
;): wyznaczasz xw i yw postac kanoniczna wyglada tak y = a (x − xw)2 + yw gdzie nasze to
 −b 
xw =

a yw to f(xw) ,sprawdzasz czy f.kwadratowa ma miejsca zerowe jesli ma to
 2a 
funkcje mozna zapisac w postaci y = a (x − x1)(x − x2) gdzie x1 x2 to nasze miejsca zerowe ,zbior wartosci to nasze yw gdzie patrzymy na wspolczynik przy najwyzszej potedze czyli a jezeli a>0 to zw = <yw , ) jesli a<0 to zw= (− , yw>
29 mar 17:01
bodan: potac kanoniczna: y=a(x−p)2+q
 −b −Δ 
gdzie a=a, p=

, q=

2a 4a 
oblicz i podstaw do postaci kanonicznej. Postac iloczynowa obliczysz przez obliczenie miejsc zerowych (delta etc) i podstawienie do wzoru na postac iloczynowa tj. y=a(x−x1)(x−x2) Zbior watosci to bedzie od q do .
29 mar 17:03
BARTEK: A jaśniej moge troche? Np jak moge poprosic o rozwiazanie ktoregos z zadań najlepiej 2 pierwsze.. Tak zrozumiem.
29 mar 17:04
BARTEK: Nie czaje
29 mar 17:08
;): a) y = x2 − 6 jest to wzor skorconego mnozenia wiec nie potrzebujemy Δ y= (x + 6)(x − 6) → postac iloczynowa xw= 0 yw= −6 y= x2 − 6→ postac kanoniczna poniewaz a>0 to zw= <−6 , )
29 mar 17:09
BARTEK: Ok.. w odpowiedzi mam takie cos: F (x) = x2 − 6 , Y (od f) = < −6 : + nieskonczonosci) no i postac iloczynow aktora sie zgadza
29 mar 17:14
BARTEK: Slepy jetsem Wsyztsko ok
29 mar 17:15
BARTEK: Rozumiem do postaci iloczynowej ale aby obliczyc postas kanoniczna nalezy z y = x2 − 6 obliczyc delte tak? gdzie : a = 1 b = 0 i c = 6 tak? z tego wychodzi ze Δ = 24 wiec Δ = 4,89 chyab zle licze .
29 mar 17:29
;): pisalem wczesniej ze postac kanoniczna wyglada tak
 −b −Δ 
y= a (x − xw)2 + yw gdzie xw =

a yw to f(xw) lub yw =

a nie Δ
 2a 4a 
pozatym nie obliczamy Δ tylko go zostawiamy czyli Δ = 24 to Δ = 26
29 mar 17:33
BARTEK: A moge prosic o wyjasnienie na wzoprze
  b   Δ  
f (X) = a (x − p)2 + q gdzie p = −

q =

2a  4a 
z objasnieiem co i skad sie bierze
29 mar 17:46
bąbel: roszę pomóżcie mi! Chodzi o potęgi. Wyszukajcie mojego zadania i proszę rozwiążcie.
9 wrz 14:53