logarytmy
Majkel: oblicz:
a) 8
log23 -1;
b) 36
log62 -1/2 ;
c) 3log
32
------------------ ;
25
0,5log53
d) 64
1/2log23
--------------------
2
log425
Z góry dziękuje za pomoc
18 lut 17:46
Eta:
a) 8 = 23 ze wzoru alogab = b
więc;
( 23)log23 -1 = 23log23 * 2-3 = 2log233* 2-3
= 33 * 2-3= 27/8
b) podobnie spróbuj sam!
c) też podobnie: 25 = 52 3log32= log3 23 = log38
log38 log38
------------------ = ------------ = 1/3 log38 = log33√8 =
52*0,5log53 3
=log32
d) ( 26)1/2log23 2 3log23 2 log227
----------------------- = ------------------ = ---------------
( 41/2 )log425 4 log4√25 √25
27
= ---------= 27/5
5
18 lut 18:16
Majkel: Dziękuje
18 lut 19:00
Eta: Nie wiem tylko czy w c) nie napisałeś z błędem?
bo wynik pozostaje dalej logarytmem ! sprawdź i ewentualnie popraw !
18 lut 19:02