prawdopodobienstwo
dzajra: aska ,kryska,ewa i natali poszly do teatru.na sali usiadly losowo na wykupionych kolejnych
czterech miejscach.oblicz prawdopodobienstwo ze ewa i natalia usiadly kolo siebie
29 mar 16:24
Trivial:
|Ω| = 4!
Ewa i Natalia siadają obok siebie:
Tworzymy parę (E, N). Wybieramy miejsce dla tej pary. Do wyboru mamy 3 miejsca, a więc takich
możliwości będzie 2!*3!.
Uzasadnienie: 2! − permutujemy parę (E, N).
|A| = 2!*3!
| | 2!*3! | | 2 | | 1 | |
P(A) = |
| = |
| = |
| . |
| | 4! | | 4 | | 2 | |
29 mar 16:32
;): 3 * 2! * 2!= 12 ale nie jestem pewny wyniku
29 mar 16:34
;): to jednak dobrze jak mi i
Trivialowi wyszlo tak samo
29 mar 16:37
dzajra: dzieki wam
29 mar 16:38