z 52 kart wylosowano jedna karte.oblicz prawdopodbienstwo ze wylosowano pika lub
dzajra:
29 mar 16:14
dzajra: krola
29 mar 16:14
29 mar 16:16
ICSP: albo nie:(
pików jest 52:4 = 13
króli jest 4 w tym jeden to król pik którego wcześniej uwzględniliśmy czyli 3
13 + 3 = 16
Chyba tak. Jednakże przez prawdopodobieństwo miałem zagrożenie w pierwszym semestrze.
29 mar 16:17
dzajra: nie wiem wlasnie
29 mar 16:17
dzajra: dzieki napisze tak
29 mar 16:20
Trivial:
Proste zadanko.

Ω: wybieramy jedną kartę z 52.
|Ω| = 52.
A: wybieramy pika.
B: wybieramy króla.
A∩B: wybieramy króla pik.
|A| = 13.
|B| = 4.
|A∩B| = 1.
|A∪B| = |A| + |B| − |A∩B| /* zasada włączania wyłączania */
|A∪B| = 13 + 4 − 1 = 16.
Co potwierdza rozwiązanie iCanSolveProblems.
29 mar 16:23
Godzio: Można tak rozpisać:
Zdarzenie A − wylosował pika:
Zdarzenie B − wylosował króla
Zdarzenie A∩B − wylosował króla pik:
Zdarzenie A∪B − wylosował króla lub pika:
| | 16 | | 4 | |
P(A∪B) = P(A) + P(B) − P(A∩B) = |
| = |
| |
| | 52 | | 13 | |
29 mar 16:24
Trivial:
Witaj
Godziu.
29 mar 16:25
Godzio:
Witam, widzę że się spóźniłem
29 mar 16:25
dzajra: dzieki wam
29 mar 16:26
Trivial:
O całą minutę!
29 mar 16:26
dzajra: umiecie to co 2 co dalem
29 mar 16:26
ICSP: Trivial przestań z tym Icansolveproblems
29 mar 16:27
Trivial:
Oj
ICSP, to nic osobistego.
29 mar 16:28
dzajra: dzajra: aska ,kryska,ewa i natali poszly do teatru.na sali usiadly losowo na wykupionych
kolejnych czterech miejscach.oblicz prawdopodobienstwo ze ewa i natalia usiadly kolo siebie
29 mar 16:30