.
Marta: Określ liczbę pierwiastków równania x
2−kx+2k−3=0 w zależności od parametru k. Proszę o pomoc
PILNE
29 mar 16:12
ICSP: Δ > − dwa rozwiązania
Δ = 0 − jedno rozwiązanie
Δ < 0 − brak rozwiązań
29 mar 16:14
Marta: no wiem ale jak liczyć delte? Podaj mi chociaż jak ją liczysz Dziękuje

nie widze zupełnie
współczynników
29 mar 16:18
;): a= 1
b= −k
c= 2k−3
29 mar 16:20
ICSP: x
2 − kx + 2k − 3
a = 1
b = k
c = 2k−3
Δ = b
2 − 4ac = k
2 −8k + 12


Kolejna delta

k
2− 8k + 12
Δdwa = 64 − 48 = 16 ⇔
√16 = 4
k
1 = 6
k
2 = 2
Tutaj ewidentnie widać że:
dwa rozwiazania dla k∊ (−
∞;2) u (6;+
∞)
jedno rozwiązanie dla k = 2 v k = 6
zero rozwiązań dla k ∊ (2;6)
29 mar 16:22
ICSP: Rzeczywiście b = −k

Chyba to nic nie zmienia w dalszym toku robienia zadania?
29 mar 16:23
Marta: Delta wyszła kwadratowa? Nie wiem:(:(:(
29 mar 16:23
29 mar 16:23