ciąg arytmetyczny
aGusia: Ile początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego o różnicy r należy dodać, aby otrzymana suma była
=8?
a) a
1=−7
r=1
Nie chodzi mi o rozwiązanie, tylko o ewentualne na kierunkowanie mnie, jak mam to obliczyć
29 mar 15:58
ICSP: S
n = 8
a
1 = −7
r = 1
Przypomnę wzór na a
n :
a
n = a
1 + (n−1)r.
Teraz wyznaczasz wzór a
n tego ciagu i wstawiasz do wzoru na sumę. Wychodzi ci równanie z jedną
niewiadomą n która będzie rozwiązaniem tego zadania.
29 mar 16:08
aGusia: tylko, że mi nie chce to wyjść

...
29 mar 16:19
ICSP: napisz mi ile wyszedł ci an.
29 mar 16:23
aGusia: tylko, że ja wogóle nie rozumiem od czego mam zacząć...
29 mar 16:31
ICSP: masz ciąg arytmetyczny:
oraz dane w tym ciagu:
a1 = −7 oraz r = 1
Dla dowolnego ciągu arytmetycznego zachodzi własność
an = a1 + (n−1)r
Wstawiasz do tego a1 i r
29 mar 16:33
ICSP: Później redukujesz wyrazy podobne i wychodzi "funkcja liniowa"
29 mar 16:34
aGusia: no to an = −8+n
29 mar 16:42
ICSP: dobrze

S
n = 8
a
1 = −7
a
n = n − 8
Wstawiasz do tego równania i wyliczasz z niego n. Powstaje równanie kwadratowe. Pamiętaj tylko
o tym że n ∊ N
+
29 mar 16:44
ICSP: Jak wrócę za 15 min to mogę sprawdzić.
29 mar 16:45
aGusia: poddaje się...
29 mar 16:59
ICSP: | | −7 + n − 8 | |
8 = |
| *n ⇔ 16 = n2 − 15n ⇔ n2 −15n − 16 = 0 |
| | 2 | |
n
1 = 16
n
2 <0 − sprzeczne
Odp Trzeba dodać 16 początkowych wyrazów.
29 mar 17:01
aGusia: przecież to zadanie jest bez sensu
29 mar 17:13