Proszę o Pomoc !
Adam Proszę o Pomoc !: Oblicz krawędź boczną ostrosłupa prawidłowego trójkątnego,którego wysokość jest równa 16cm i
tworzy:
a)z krawiędzią boczną kąt alfa taki że jego tg alfa.=0,5
b)z wysokością ściany bocznej kąt alfa taki że cos alfa.=0,8
29 mar 15:26
Adam Proszę o Pomoc !: Proszę o Pomoc
29 mar 21:11
dero2005:

l − krawędź boczna
jeden rysunek do zadania a i b
a)
dane
h = 16
tgα = 0,5
23h
p =
h0,5 =
160,5 = 32
h
p = 48
l =
√h2 + (23hp)2 = 16
√5
l = 16√5
b)
dane
h = 16
cos β = 0,8
h
s =
h0,8 =
160,8 = 20
(
13h
p)
2 = h
s2−h
2 = 20
2 − 16
2 = 144
13h
p = 12
h
p = 36
l =
√(23hp)2 + h2 =
√242 + 162 =
√532 = 2
√133
l = 2√133
przelicz wyniki czy nie ma pomyłki
29 mar 22:13
Adam Proszę o Pomoc !: Dzięki wielkie!
29 mar 22:19