CIAGI ;/
ktoPOMOZE: wyznacz pierwszy wyraz i iloraz ciagu geometrycznego widzac ze : a5−a3=1680 ; a3+a4=560
29 mar 15:23
M:
21 mar 12:21
Gonzo:
| | a5 − a3 | |
różnica r = |
| i 2a3 + r = 560 |
| | 5 − 3 | |
21 mar 13:08
Luna :
Tylko że ma byc geometryczny
21 mar 15:37
wredulus_pospolitus:
trochę nietypowe podejście:
| | a5 + a4 | | a5 − a3 + a3 + a4 | | 1680+560 | |
q = |
| = |
| = |
| = 4 |
| | a4 + a3 | | a4 + a3 | | 560 | |
| | 560 | | 560 | |
a1 = |
| = |
| = 7 |
| | q2(1+q) | | 16*5 | |
21 mar 15:45