NaPISZ wzor funkcji liniowej, ktorej wykresem jest prosta przechodzaca przez pun
demotywator Loading { ####---}: NaPISZ wzor funkcji liniowej, ktorej wykresem jest prosta przechodzaca przez punkt A = (−2;5)
| | 1 | |
i prostopadla do prostej o rownaniu y = − |
| + 3 |
| | 2 | |
NIe wiem jak sie za to zabrać

?
29 mar 15:05
demotywator Loading { ####---}:
29 mar 15:14
;): | | 1 | |
funkcja y=− |
| +3 jest stała pewnie zle przepisales |
| | 2 | |
29 mar 15:16
demotywator Loading { ####---}: napisze jeszcze raz:
Napisz wzor funkcji liniowej, ktorej wykresem jest prosta przechodzaca przez punkt A = (−2,5
i
| | 1 | |
prostopadła do prostej o rownaniu y = − |
| +3 |
| | 2 | |
29 mar 15:21
demotywator Loading { ####---}: wynik musi być y = 2x + 9
29 mar 15:21
;): mowie ze zle napisales bo funkcje ktora podajesz jest funkcja stala
29 mar 15:25
;): | | 1 | |
zapewne powinna wygladac tak y=− |
| x + 3 |
| | 2 | |
29 mar 15:26
demotywator Loading { ####---}: Fakt , przepraszam zapomnialem o x
29 mar 15:28
;): | | 1 | |
nazwijmy prosta y= − |
| x + 3 l a szukana y=ax + b k |
| | 2 | |
l ⊥ k⇒ k : y= 2x + b
A ∊ k⇒ k: 5= −4 + b ⇒ b=9
prosta k ma postac y= 2x + 9
29 mar 15:34