ekstremy
Andy: Jak powinno wyglądać rozwiązanie ekstremum funkcji:
f(x) = 3x
5 − 5x
3 + 6
Z góry dzięki
29 mar 15:02
jo: Przydałoby się pierwsze znaleźć pochodną tej funkcji. Spróbuj...
29 mar 16:06
ICSP: f'(x) = 15x
4 − 15x
2 + 0
29 mar 16:41
;): x2 (x + 1) (x − 1)=0 x1 = 0 x2 = −1 x3 = 1
fmax = 8 dla x = −1
fmin = 4 dla x = 1
29 mar 16:53
ICSP: Czyli dobrze pochodną policzyłem?
29 mar 16:56
morfepl: dobrze policzyłeś
29 mar 16:59
;): dobrze tylko ja skrocilem 15 i dlatego jej u mnie nie ma
29 mar 17:03
ICSP: A mam takie pytanko: Dlaczego 0 nie rozpatrzyłeś w badaniu przebiegu zmienności?
29 mar 17:10
morfepl: bo x=0 to punkt przegięcia, widać to w drugiej pochodnej
29 mar 17:11
ICSP: W drugiej pochodnej?
f(x) = 15x4 − 15x2
f'(x) = 60x3 − 30x. Widać tutaj że 0 jest punktem przegiecia?
60x3 − 30x = 30x(2x2−1) = 30x(√2x−1)(√2x+1)
29 mar 17:13
;): x
2 czyli odbije nam sie jej wykres tak jak z wielomianem
29 mar 17:14
morfepl: ogólnie zasada jest taka, że aby istniało ekstremum to pochodna musi zmieniać znak przechodząc
przez punkt x0, a jeżeli nie zmienia, to jest punktem przegięcia
to samo tyczy się drugiej pochodnej, gdzie aby istniał punkt przegięcia pochodna musi zmieniać
znak
29 mar 17:19
nie wiem jak: za x3 wstaw sobie niewidoma k
f(x)=3k2−5k++
29 mar 17:25
;): miejsca zerowe pochodnej to tylko miejsca podejrzane o ekstremum wiec tak jak napisal
morfepl pochodna jezeli zmiena znak z + na − to jest to max jezeli z − na + to jest to
min
29 mar 17:25
nie wiem jak: za x3 wstaw sobie niewidoma k
3k2+5k+6=0
29 mar 17:26