ciagi
Nik : Hej pomozcie

. Liczby a, b, c tworza w podanej kolejnosci ciag geometryczny. Suma tych
liczb jest rowna 93. Te same liczby w podanej kolejnosci sa pierwszym, drugim i siodmym
wyrazem ciagu arytmetycznego. Oblicz a, b, c.
18 lut 17:03
Basia:
a+b+c = 93
b2 = a*c ( bo ciąg geometryczny)
a1 =a
a2 =b a2 = a1+r
a7 =c a7 = a1 +6r
b = a1+r = a+r
c = a1+6r= a+6r
a+b+c = a + (a+r) + (a+6r) = 3a + 7r =93
------------------
b2 = a*c
(a+r)2 = a*(a+6r)
a2 + 2ar + r2 = a2 +6ar
-4ar + r2 =0
r(-4a +r) =0 i r≠0
-4a +r =0
----------------
no i trzeba rozwiązać układ tych podkreslonych równań
na pewno potrafisz
18 lut 17:18
Eta: Dzień dobry Basiu!
Wszystko ok? ..... bo wczoraj Cię tutaj nie było.
Pozdrawiam !
18 lut 17:21
Basia:
Witam!
Wszystko ok. Miałam trochę innych zajęć po prostu.
Teraz herbatka (i nie tylko) za godzinkę wrócę.
Pozdrawiam!
18 lut 17:29
Nik : dzięki wielkie
18 lut 18:58