ciagi
ktoPOMOZE: wyznacz wzor na ogolny wyraz ciagu ktorego suman poczatkowych wyrazow wyraza sie wzorem
Sn=n2−4n
29 mar 14:59
;): oblicz Sn+1 pozniej odejmij od Sn+1−Sn=an
29 mar 15:02
think: S
1 = a
1
S
2 = a
1 + a
2
S
3 = a
1 + a
2 + a
3
itd. pokombinuj z tym

powinno Ci coś wyjść
29 mar 15:02
think: ooo ;) a to niezły myk, zapamiętam :D
29 mar 15:04
ktoPOMOZE: Ja nie wiem jak mam to wyliczyc

w ogole jak sie za to zabrac.
29 mar 15:06
;): na zdrowie
29 mar 15:08
;): Sn+1=(n + 1)2 − 4 (n + 1)
29 mar 15:09
ktoPOMOZE: dziekuje
29 mar 15:16
ktoPOMOZE: a cos takiego

?wyznacz pierwszy wyraz i iloraz ciagu geometrycznego widzac ze :
a
5−a
3=1680
a
3+a
4=560
29 mar 15:18
;): zamien sobie a5 a3 i a4 na a1
29 mar 15:28