WYZNACZ DZIEDZINE error
demotywator.: WYZNACZ DZIEDZINE d
Wychodzi mi
x > badz rowne 1
wiec D : R / <1 ; + nieskonczonosc)
w odpowiedzi jest
(− nieskonczonosci ; −1> U <1 ; + nieskonczonosci)
Dlaczego

29 mar 14:23
maturzysta:

x
2 − 1 > 0
(x − 1)(x + 1) > 0
x∊(−
∞, −1)U(1, +
∞)
Wyrażenie pod pierwiastkiem nie może być: x ≥ 0, tylko samo x > 0
29 mar 14:29
maturzysta: Uzupełnienie:
Wyrażenie pod pierwiastkiem nie może być x≥0 KIEDY JEST W MIANOWNIKU, wtedy jest x> 0
29 mar 14:30
Eta:
x
2−1 jest pod pierwiastkiem i w
mianowniku
zatem:
D
f: x
2−1 >0
(x−1)(x+1) >0 => x€ (−∞, −1
) U
(1, ∞)
przedziały muszą być
obustronnie otwarte
29 mar 14:32
demotywator.: Dzieki wielkie juz wiem
Ale mam lekki zamet w kilku innych zadaniach
| | 2 | | 2 | |
f(x) = |
| + |
| |
| | x + 2 | | (x+2)2 | |
| | 1 | |
oraz f(x) = √x−4 + |
| |
| | √x−4 | |
29 mar 14:32
maturzysta: b)
x − 4 ≥ 0 ⋀ x − 4 >0
a) D = R − {−2}
29 mar 14:35
Eta:
1/ tylko mainowniki ≠0 => D
f = R \ {−2}
2/ tu masz pierwiastek ( z tego samego wyrażenia)
i do tego w mianowniku, zatem
x−4
>0 => x > 4
D
f= ( 4, ∞)
29 mar 14:35
29 mar 14:36
maturzysta: Bo jest w mianowniku a więc NIE MOŻE BYĆ ZEREM dlatego samo, x > 0
A ten przykład co podałeś nie jest w mianowniku
29 mar 14:37
demotywator.: Spoko, dzieki
a jescze cos takiego :
f(x) = √x − √−x
29 mar 14:39
maturzysta: Również:
x ≥ 0 ⋀ −x ≥ 0
29 mar 14:40
demotywator.: 100 krotne dzieki
29 mar 14:41
maturzysta: ⋀ − to część wspólna
−x ≥ 0 / * (−1)
x ≤ 0
[..]
29 mar 14:41
demotywator.: dzieki,
obryje sie tego i ide w funkcje kwadratową.
29 mar 14:43