| π | ||
dla ułatwienia pisowni przyjmuję x= | ||
| 9 |
| cosx | ||
ctgx= | ||
| sinx |
| √3*cosx | √3cosx −4sinx*cosx | |||
L= | − 4cosx= | =
| ||
| sinx | sinx |
| 2 | √3 | |||
= | *( | *cosx −sin2x)
| ||
| sinx | 2 |
| π | π | π | ||||
i teraz tak: 2x= | − | = 2* | ||||
| 3 | 9 | 9 |
| π | π | π | ||||
zatem sin2x = sin( | −x) = sin | *cosx − cos | *sinx=
| |||
| 3 | 3 | 3 |
| √3 | 1 | |||
= | *cosx− | *sinx
| ||
| 2 | 2 |
| 2 | √3 | √3 | 1 | |||||
L= | ( | *cosx − ( | *cosx − | *sinx)=
| ||||
| sinx | 2 | 2 | 2 |
| 2 | √3 | √3 | 1 | |||||
= | *( | *cosx − | *cosx + | *sinx)=
| ||||
| sinx | 2 | 2 | 2 |
| 2 | 1 | 2sinx | ||||
L= | * | *sinx= | = 1
| |||
| sinx | 2 | 2sinx |