Ciagi
Roza : Czesc

pomoze mi ktos. Zad: Uczen przeczytal ksiazke liczaca 480 stron, przy czym
kazdego dnia czytal taka sama liczbe dtron. Gdyby czytal kazdego dnia o 8 stron wiecej,
to preczytalby te ksiazke o 3 dni wczesniej . Oblicz ile dni uczen czytal te ksiazke.
18 lut 16:57
Mariusz: 480 / x = y
480 / (x+8) = y-3 ⇒
480/x - 480/(x+8)=3
480/x - 480/(x+8)=3 mnozymy wszystko (x+8)
zostaje
480 + (3840/x) - 480 = 3x + 24
(3840/x)= 3x + 24 mnozymy razy x
3x2 + 24x - 3840 =0 dzielimy na 3
x2 +8x - 1280 = 0
liczymy delte która wynosi 72
wstawaimy do wzoru i wychodzi ze x = 32
musimy obliczyć y więc do wzoru 480/x = y wstawiamy x
i wychodzi że uczeń czytał 15 dni książkę
18 lut 17:33