Niewymierności
Samira: Uwolnić od niewymierności :
Bardzo proszę o chociaż krótkie wyjaśnienie, żebym mogła samodzielnie zrobić inne przykłady.
29 mar 12:41
29 mar 12:46
magda: jeżeli masz w mianowniku jedną liczbę pod pierwiastkiem ( tak jak w a i c) to licznik i
| | 2 | |
mianownik mnożysz przez tą liczbę np. |
| |
| | √3 | |
| 2 | √3 | | 2√3 | | 2√3 | | 2√3 | |
|
| = |
| = |
| = |
| |
| √3 | √3 | | √3*3 | | √9 | | 3 | |
29 mar 14:03
magda: a teraz spróbuj sama zrobić a) i c)
29 mar 14:03
Samira: | | 12 | | √6 | | 12√6 | |
c) |
| * |
| = |
| = 2√6
|
| | √6 | | √6 | | 6 | |
o to chodzi?
29 mar 14:14
magda: jeżeli masz w mianowniku więcej jak jedną liczbę ( tak jak w pozostałych przykładach) to ten
ułamek (zarówno licznik jak i mianownik) mnożysz przez to wyrażenie co w mianowniku ale z
| | 2 | |
przeciwnym znakiem np. |
| |
| | √2−2 | |
patrzysz na mianownik jest tam wyrażenie
√2−2, zatem liczniki i mianownik mnożysz przez
√2+2
| 2 | √2+2 | | 2*(√2+2) | | 2√2+4 | |
|
| = |
| = |
| = |
| √2−2 | √2+2 | | (√2−2)(√2+2) | | 2−4 | |
| | 3 | |
np. |
| w mianowniku jest wyrażenie 6−√5 zatem licznik i mianownik mnożysz |
| | 6−√5 | |
przez 6+
√5
| | 3 | 6+√5 | | 3(6+√5) | | 18+3√5 | |
|
|
| = |
| = |
| = |
| | 6−√5 | 6+√5 | | (6−√5)(6+√5) | | 36−25 | |
29 mar 14:14
magda: podpunkt c dobrze
29 mar 14:15
Samira: a w przykładzie a) wiem jak zrobić w mianowniku ale nie wiem co z licznikiem, czyli
5√3 * √5 = 5.... ?
29 mar 14:17
magda: 5√3*√5=5*√3*5=5√15
29 mar 14:18
Samira: | | 5√15 | |
czyli dalej będzie |
| = √15 ? |
| | 5 | |
29 mar 14:22
magda: tak
29 mar 14:26
Samira: no i perfect

spróbowałam jeszcze z f) ale mam wątpliwości, nie wiem czy dobrze się do tego zabrałam..
| 1 | | (√2+1) | | 1(√2+1) | |
| − √2 * |
| = |
| − √2 = √2+1−√2=1
|
| √2−1 | | (√2+1) | | 1 | |
co powinnam zmienić?
29 mar 14:36
b.: | | √2+1 | |
rachunkowo jest dobrze, ale dobrze byłoby poprawić zapis na początku: przez |
| |
| | √2+1 | |
| | 1 | |
mnożysz tylko |
| , a nie ten −√2 |
| | √2−1 | |
29 mar 15:44
Samira: dobrze, bardzo dziękuję za pomoc
29 mar 16:06