dwa zadania
Agnieszka: Oblicz wartość pozostałych funkcji trygonometrycznych,jeśli sin x=3/5 i α∊<0stopni,90stopni>
BŁAGAM O POMOC i drugie zadanie Jakie wymiary powinien mieć prostokąt o obwodzie 64m,aby
jego pole było największe?PROSZĘ
29 mar 12:29
demotywator.: Cisza jest na forum
29 mar 12:38
Eta:
a= 3, c= 5
b
2= c
2−a
2 = 25−9 = 16 => c= 4
2/ x, y −−−− wymiary prostokąta , x,y >0
2x+2y= 64 => x+y= 32 => y= 32−x , to: x€(0,32)
P= x*y
P(x) = x( 32−x) = −x
2+32x −−−−− to f. kwadratowa, parabola ramionami do dołu
zatem osiąga max. dla odciętej wierzchołka
y
max= 32− 16 = 16
odp: takim prostokątem spełniającym warunki zadania
jest kwadrat o wymiarach 16 m x 16 m
29 mar 13:55
29 mar 14:40