Funkcja liniowa
demotywator.: Witam
Mam jedno zadanie ktore daje mi do myslenia mianowicie:
Podaj miare kata, jaki tworzy wykres funkcji liiowej f z osia x , gdy:
pozbywma sie pierwiastka z mianownika wiec:
czyli tg −1 = 90stopni (bo z 1 ma 45 wiec z −1 jest 90 )
a w odpowiedz jest 135.
W czym bład

?
29 mar 12:12
29 mar 12:39
b.: tg α = −1
=> α = 135o
(skoro tg45o=1, to tg(45o+90o) = −1)
29 mar 13:07
demotywator.: w takim razie
f(x) = − √3 + 1
Z tego wynika ze Tg −1.73 = 120 stopni
wiec z tego wzoru
tg60stopni =1 to tg(60 + 120stopni) = 180
w odpowiedzi mamy 120
29 mar 13:21
b.: wzór
tg(α+90o) = − tg α
źle piszesz argumenty i wartości, np. tg 450 = 1 jest dobrze −− ale tg 1 = 450 jest źle!
29 mar 13:36
b.: zob. też zadania z rozwiązaniami:
2019
29 mar 13:37