Wyznacz trzy pierwsze wyrazy tego ciągu.
klok: Dziesiąty wyraz ciągu geometrycznego wynosi 3-8*29 a iloraz 2/3. Wyznacz trzy
pierwsze wyrazy tego ciągu.
18 lut 16:48
Eta:
Witam!
wiesz napewno ,że a10 = a1 *q { 9}
a10 = 3-8*29 q9 = ( 2/3)9 = 29 * 3-9
to a1 = a10 / q9 czyli
a1 = 3-8 * 29 * 2-9 * 3 9 ( bo przy dzieleniu zmiany znaków
to w wykładnikach )
a1= 3 bo 3-8 *39 = 3-8 +9 = 3
29 *2-9 = 2-9 +9 = 20 = 1
czyli majac już a1 = 3 i q = 2/3
można podać kolejne wyrazy ciągu
a2 = 3* 2/3 = 2 a3= 2* 2/3 =4/3 a4 = 4/3 * 2/3 = 8/9 itd.
18 lut 17:19