| 1 | 3 | |||
A i B są zdarzeniami losowymi zawartymi w zbiorze Ω, takimi, że P(A)= | , P(B)= | i | ||
| 5 | 5 |
| 1 | ||
P(A∪B)= | . Oblicz prawdopodobieństwo P(A∩B). | |
| 2 |
| 1 | 1 | 3 | |||
= | + | − P(A∩B) | |||
| 2 | 5 | 5 |
| 1 | 3 | 1 | ||||
P(A∩B) = | + | − | (równanie, zamieniłem czynniki miejscami ) | |||
| 5 | 5 | 2 |
| 2 | 6 | 5 | ||||
sprowadzę do wspólnego mianownika P(A∩B) = | + | − | ||||
| 10 | 10 | 10 |
| 8 | 5 | |||
P(A∩B) = | − | |||
| 10 | 10 |
| 3 | ||
P(A∩B) = | ||
| 10 |
| 3 | ||
Prawdopodobieństwo zdarzenia (wyszło mi z tych danych) wynosi | , nie wiem, co z tego | |
| 10 |
Powiedziałbym że dane są nawet sprzeczne.