help.
kocuur: Wyznacz największą i najmniejszą wartość funkcji w przedziale:
y = −x2 + 4x − 6 x∊<−1;5>
poprosze o krótkie wytłumaczenie co i jak ; )
29 mar 08:19
jarek: rysujesz wykres (miejsca zerowe i Max=−b/2a) potem oceniasz z wykresu jak mają się do polecenia
punkty z końców przedziałów (−1 i 5)
29 mar 08:50
jarek: Δ=16−24<0 więc cały wykres pod osią ox (bo a=−1)
MAX jest dla x=−b/2a czyli −4/−2=2 więc max będzie właśnie dla x=2 (bo zawiera się w
przedziale)a min jest dla x=−1 i x=5 bo są tak samo oddalone od punktu 2 (os symetrii) wartość
policzysz podstawiając za x w/w argumenty.
29 mar 08:55