prawdopodobieństwo
Lilija: Zdarzenia A i B są jednakowo prawdopodobne, prawdopodobieństwo zdarzenia A∪B jest równe
712, a prawdopodobieństwo zdarzenia A ∩ B jest równe
14. Oblicz prawdopodobieństwo
zdarzenia A'∪B. Proszę o pomoc
28 mar 23:12
bogdan: P(A')=1−P(A)
P(A'∪B)=P(A')+P(B)−P(A∩B)
P(A'∪B)=1−P(A)+P(B)−P(A∩B)
P(A'∪B)=1−P(A∪B)−P(A∩B) !
wychodzi chyba 1/6. Popatrz na aksjomaty i bedziesz wszystko wiedziala.
28 mar 23:27
Eta:
Hehh

... pomogłabym Ci, ale nie widzę tych znaczków ( bo mi wyświetlają się kwadraciki
28 mar 23:28
Lilija: W odp. jest że
56
Dla Ety:
pierwsze to AuB, drugie AnB, a ostatnie A'uB. Dzięki, że chcecie mi pomóc
28 mar 23:35
Lilija: Nie rozumiem tego przejścia −P(A)+P(B) = −P(A∪B)
28 mar 23:38