!!
patiqq: Przekątna przekroju osiowego walca ma 12 cm długości i jest nachylona do podstawy pod kątem
600. Oblicz objętość walca.
związku do tego to mógłby mi ktoś wytłumaczyć dlaczego wysokość wynosi 6√3
28 mar 22:51
28 mar 22:53
Komar:

Skoro przeciwprostokątna ma 12,to postawa ma 6. A wysokość 6
√3. Jest taki wzór na trójkąty
prostokątne o kątach 60 i 30
28 mar 22:57
patiqq: z tego d= a
√2 przez 2


28 mar 23:02
patiqq: dzięki eta wiem że jest rozwiązanie ale nie wiem skąd się co wzięło



/
28 mar 23:02
Komar: Tak jest w kwadracie,bo kąty mają 90,45 i 45 stopni

Znaczy jakby ten przekrój osiowy był
kwadratem,o tak.
28 mar 23:08
Komar:

W kwadracie jest tak.
28 mar 23:10
Komar: Ale tu masz inne kąty.
28 mar 23:10
aa:
bo po wyliczeniu wysokosc wychodzi H= √108 i po rozbiciu tego wychodzi nam H= 6√3
28 mar 23:12
aa: bo tak wychodzi z pitagorasa
28 mar 23:17