lokaty
ada: LOKATA − Ciagi
lokata 3msc
p=6%
Ko=5 000
jaki bedzie stan konta po 15 msc
28 mar 22:30
7sebol7: Jest to tzw. procent składany. Korzystamy ze wzoru:
Jedyne, nad czy można się zastanawiać, to ile wynosi n, czyli liczba okresów. W związku z tym,
że jest to lokata 3 miesięczna, a trwać będzie 15 miesięcy , mamy wówczas 5 okresów.
| | 6 | |
Kn=5000*(1+ |
| )5 ≈ 6691 zł |
| | 100 | |
28 mar 22:51
ada: tyle ze nie wiem czy to p to jest za miesiac podane czy za rok, bo jesli za rok to zrobilam ze
p=3/12*6=1,5
28 mar 23:03
bogdan: p jest chyba dla 3miesiecy czyli dla lokaty. Mija 3msc i dostajesz dodatkowo ten procencik i
tak w kolko, tylko procent bedzie od coraz wiekszej sumy.
28 mar 23:19
7sebol7: | | 3 | |
aj, słuszna uwaga, p% będzie wynosiło |
| *6% = 1,5% |
| | 12 | |
29 mar 14:51