Wielomiany
Marek: Nie potrafie zrobić:
Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez (x+3) jest równa 16. Pierwiastkiem wielomianu jest
liczba 5. Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W(x) przez (x+3)(x−5)
Z zadani że:
W(−3) = 16
W(5) = 0
i zapisałem W(x) = Q(x) * (x+3)(x−5) + R(x)
Nie wiem co dalej
28 mar 21:58
ICSP: Reszta jest zawsze o stopień niższa od wielomianu przez który dzielimy! Dzielimy przzez
trójmian kwadratowy wiec reszta ma postać : ax + b. Jak wiesz wszystko przez resztą podzieli
się kompletnie więc zostaje tylko
16 = −3a + b
0 = 5a + b
a = − 2
b = 10
−2x + 10
28 mar 22:00
Lilija: R(x) = ax+b
z tw. o reszcie:
W(−3) = 16 = R(−3)
W(5) = 0 = R(5)
podstaw i otrzymasz układ 2 równań
28 mar 22:02
Marek: czyli reszta zawsze jest o stopnień niższa od tego przez co dzielimy ?
28 mar 22:03
Marek: hehehehehh włąśnie to napisałeś ok

dzięki
28 mar 22:03
Lilija: lub równa 0
28 mar 22:03
ICSP: lub tam niższa o dwa stopnie wtedy kiedy a jest równe 0 szczególne przypadki które wychodzą na
dziwniejszych przykładach.
28 mar 22:04
Marek: kurde mistrzamio ejsteście kocham mate
28 mar 22:04
Marek: kurna wiedziałem że jest jakiś haczyk
28 mar 22:05