enzi: PRAWDOPODOBIEŃSTWO
Ze zbioru liczb dwucyfrowych wybieramy losowo jedną liczbę. Oblicz prawdopodobieństwo
otrzymania liczby podzielnej przez 7.
prosze mi powiedzieć
Ω= 90

czy 98
28 mar 21:55
enzi: pomocy

:(
28 mar 22:00
romanooo : Ω=90 od 100 odejmujesz 9 jednocyfrowych i jedną trzycyfrową
28 mar 22:03
Eta:
Ω= 10,11,12,......... , 99
|Ω|= 90
A= {14,21,...... , 98}
|A|= 13
28 mar 22:04
romanooo : no a A= ilość licz podzielnych przez 7 czyli {14,21,28,35,42,49,56,63,70,77,84,91,98}
28 mar 22:05
romanooo : widzę że nic tu po mnie

wracam do fizyki
28 mar 22:07
Eta:
28 mar 22:09
enzi: tak tak ja to rozumiem tylko nie wiedziałam dlaczego nie ma Ω=98 bo przecież też jest podzielne
przez 7 i dwucyfrowe
28 mar 22:11