nierównosc
baza: -1/4x2+2x+5≤0
18 lut 15:28
Eta:
jest tak ? (1/4) x
2 czy 1/(4x
2) piszcie w nawiasach
tyle razy o to prosimy

( to ważne dla poprawnych obliczeń)
18 lut 15:33
Eta:
Liczę Ci tak jak w pierwszym!
więc to typowa nierówność kwadratowa
należy policzyć miejsca zerowe czyli :
Δ= 4 - 4( - 1/4) *5 = 4 +5 =9 √Δ = 3
x1 = ( -2 +3) / (-1/2) = - 2
x2 = ( -2 -3) / (-1/2) = +10
są dwa miejsca zerowe , ponad to parabola ramionami do dołu
bo a= -1/4
czyli wartości ≤0 osiąga dla x€ (-∞, -2> U < 10, ∞)
przedział domknięty ,bo włacznie z miejscami zerowymi
bo ;
I + + + + + + I
-----------------(-2)-------------------------10-------->x
- - - - - I I - - - -
18 lut 15:42
baza : to jest:minus jedna czwarta x2 bez nawiasów tylko i matematyka i komputer to dla mnie
wyzwanie. dlatego przepraszam że żle napisałam ale nie wiem jak ułamek zapisac
18 lut 15:44
Eta:
Wszystko Ok!
tylko jak zapiszecie nam w nawiasach ,
to my wiemy jak to odczytać
18 lut 16:22