:)
M4ciek: Wyznacz wszystkie liczby calkowite nalezace do dziedziny funkcji :
| | √2sinx − 1 | |
f(x) = |
| |
| | log(− 3x2 + 10x − 3) | |
Df : log(− 3x
2 + 10x − 3) ≠ 0
log(− 3x
2 + 10x − 3) = 0
10
0 = − 3x
2 + 10x − 3
1 = − 3x
2 + 10x − 3
0 = − 3x
2 + 10x − 4
Δ = 100 − 4*(−3)*(−4) = 52
√Δ jest nie wymierny wiec cos tutaj mam nie tak

Prosze o pomoc
28 mar 21:47
M4ciek: Do gory
28 mar 22:02
M4ciek: Do gory
28 mar 22:13
bogdan: pierwiastek tez czlowiek
28 mar 22:19
M4ciek: No tak , ale powyzej napisalem ,ze maja to byc liczby calkowite.
28 mar 22:21
myslik: musisz rozwiazac uklad rownan:
| ⎧ | −3x2+10x−3>0 | |
| ⎩ | 2sinx−1≥0 |
|
z piewszego ci wychodzi ze x∊(−
13 ; 3)
a z drugiego x∊[
π6+2kπ;
5π6+2kπ] dzie k∊C
ostatecznie zostanie ci ze Df= {2,3}
28 mar 22:21
bart: log(−3x
2+10x−3)≠0
−3x
2+10x−3>0
√2sinx−1≥0
trzy warunki
28 mar 22:21
M4ciek: Ok , a jeszcze takie cos :
Jak to poskracac :
| 1 + q2 + q4 | | 7 | |
| = |
| |
| 1 + q + q2 | | 4 | |
28 mar 22:23
myslik: W delcie sie walneles
100−4*(−3)*(−3) = 64
28 mar 22:23
28 mar 22:24
28 mar 22:24
bart: yyy.. chyba nie.. ide spac, bo juz kombinuje −.− elo!
28 mar 22:25
M4ciek: Myslik chyba nie
28 mar 22:25
M4ciek: Bart nie bardzo to nie wzor
28 mar 22:26
Eta:
myślik .... myślał ........ i się pomylił
| | 1 | |
−3x2+10x −3 >0 <=> x€ (+ |
| , 3)
|
| | 3 | |
w tym przedziale są tylko dwie liczby całkowite : x= {1, 2}
28 mar 22:27
M4ciek: Eta czy wystarczy tylko ten warunek rozpatrzyc czy jak
28 mar 22:30
myslik: Juz wiem o co ci chodzi

No ale jesli masz podac dziedzine w liczbach calkowitych a delta ci
wychodzi niewymierna to pierwiastki tez powinny byc niewymierne ;0 wiec tak czy siak to
odpada i nie zmieni mojego rozwiazania;0
28 mar 22:30
myslik: Eta:
myślik .... myślał ........ i się pomylił
1
−3x2+10x −3 >0 <=> x€ (+ , 3)
3
1
−3x2+10x −3 >0 <=> x€ (+ , 3)
3
w tym przedziale są tylko dwie liczby całkowite : x= {1, 2}
ps. kurde zle przepisalem z kartki
28 mar 22:31
Eta:
Tak, wystarczy, bo wybierasz część wspólną tych trzech warunków
zatem będą nią te dwie liczby całkowite x= {1,2}
28 mar 22:32
M4ciek:
A powiedzcie mi jak tu q wyznaczyc

:
| 1 + q + q2 | | 7 | |
| = |
| |
| 1 + q2 + q4 | | 4 | |
28 mar 22:33
M4ciek: pobijam
28 mar 22:43
Eta:
Napisz najpierw całą treść zadania .....
28 mar 22:51
M4ciek: Jeszcze sam pokombinuje
28 mar 23:07