Jak przekształcić wzór?
klocek: Co robię źle przy przekształcaniu poniższego wzoru?
m1v1−m2v2=−v3(m1+m2)
Przy wyznaczaniu m2 wychodzi mi:
m2=−v3m1−m1v1v3−v2
28 mar 21:02
bambo: noie che misie ale zle masz
28 mar 21:05
Ireneusz: Mi wyszło takie coś:
m2= v3m1+m1v2v2+v3
28 mar 21:09
jo: Wygląda na to, że dobrze masz.
28 mar 21:10
28 mar 21:13
romanooo : w liczniku minus mi gdzieś uciekł
28 mar 21:15
romanooo : | | m1(V1+V3) | |
m2= |
| teraz jest dobrze |
| | V2−V3 | |
28 mar 21:17
pawel: wymnoz wszystko zeby nie miec nawiasow. Przenies wszystko co ma m1 na jedna strone a to z m2 na
druga. m1 i m2 wyciagnij przed nawias. Podziel przez nawias ktory masz przy m2 i Ci wyjdzie.
Nie wiem skad wziales to rownane ale pamietaj ze znak "−" przy predkosci oznacza tylko, ze ma
ona przeciwny kierunek do pierwszej predkosci.

Ulozylem rownanie ale mi sie strona
zamknela. Nie mialem sily pisac go jeszcze raz.

amen
28 mar 21:18
pawel: no romanooo tak samo mi wyszlo
28 mar 21:18
klocek: Już wiem gdzie popełniłem błąd. Przy przeniesieniu m1V1 na drugą stronę, nie pomnożyłem razy
(−1). Dzięki!
28 mar 21:22
Jacek: tgα=Δt/K
21 maj 11:39
Jacek: mam taki wzór i muszę oblczyć ΔEo a wzór jest taki : tgφ = ΔEo / K Korzystałem z trójkąta
ale nie
wiem czy dobrze, i wyszło że: ΔEo=tgφ x K
21 maj 11:49