sciezki
meg: Trzy scieżki w ogrodzie tworzą trójkąt prostokątny o obwodzie 120 m. Dwie osoby wychodzą
równoczesnie
z punktu, który jest wierzchołkiem kata prostego. Każda z nich idzie po ścieżce będącej inna
przyprostokątną i spotykają się w środku przeciwprostokatnej. Jakiej długości są scieżki,
jeżeli
jedna osoba pokonuje 13 m w tym samym czasie co druga 11 m ?
28 mar 20:28
pawel:

wychodzi mi rownanie sprzeczne... Bo jezeli jedna osoba przechodzi a+x=11 a druga b+c−x=13 to
jakim sposobem a+b+c=120?...
28 mar 21:08
romanooo : 
tu chyba nie chodzi o to że cała ich droga = 13 + 11 a raczej stosunek ich dróg do czasu
28 mar 21:20
romanooo :

a+b+c= 120 m = s
1 + s
2
| s1 | | 11 | |
| = |
| (szybciej musi iść ten co ma większą drogę do pokonania, skoro |
| s2 | | 13 | |
sumarycznie pokonają taką samą drogę)
28 mar 21:25
romanooo : po podstawieniu masz drugie równanie :
13a + c = 11b
i trzecie równanie z twierdzenia pitagorasa
28 mar 21:33
romanooo : układ 3 równań chyba obliczysz
28 mar 21:33
romanooo : jak co odpowiedzi: a=30, b=40, c=50
28 mar 21:40
meg: Dziękuję
29 mar 14:42