pochodna funkcji
elka: mam policzyc pochodna z tej funkcji f(x)= sin 2 x*cosx
obliczyłam, że pochodna z sin2x wynosi 2sinx*cosx i czy teraz mam użyć wzoru na iloczyn
pochodnych? jesli tak, to wychodzi mi zły wynik, moge prosic o sposób krok po kroku?
28 mar 20:26
elka:
28 mar 20:34
Godzio :
(sin
2x * cosx)' = (sin
2x)' * cosx + sin
2x * (cosx)' = 2sinxcosx * cosx + sin
2x * (−sinx) =
2sinxcos
2x − sin
3x
Można to jeszcze przekształcić, np. wyłączając sinx przed nawias i skorzystać z jedynki
trygonometrycznej, zależy na jakim wyniku Ci zależy
28 mar 20:38
elka: dziękuję, załapałam!
28 mar 20:43