d
Pomocy: Oznacz przez y pole równoległoboku, którego bok ma 6 cm, a wysokość opuszczona na ten bok
jest równa x cm. Czy wielkości x i y są wprost proporcjonalne ? Wykonaj częściową
tabelkę określ zbiór argumentów i sporządź wyjres tej funkcji.
18 lut 15:25
Basia:
P = a*h = 6h; P = y; h =x
y = 6x
czyli x i y są wprost proporcjonalne
x 1 2
-------------------------------------- itd. (ale to wystarczy)
y 6 12
wykresem funkcji y=6x jest prosta przechodząca przez punkty:
O(0,0) A(1,6) B(2,12)
ale u Ciebie x>0 i y>0
→
czyli wykresem będzie półprosta OA bez punktu O
18 lut 18:55