aj;/
gosiaa: Turysta wyjechał na motocyklu z miasta A do miasta B z prędkością 60 km/h. Po 45 min zmiejszył
prędkość o 10 km/h i do celu przyjechał pół godziny póżniej, niż gdyby jechał ze stałą
początkową prędkością. Oblicz odległość między miastami A i B.
28 mar 20:13
Eta:
s −−− odległość między miastami A i B
s= s
1+s
2 ,
| | 3 | |
s1= |
| h*60km/h = 45 km −−− tyle przejechał przed zmniejszeniem prędkości
|
| | 4 | |
s
2 −−−− droga jaka przejechał po zmniejszeniu prędkości
s
2= 50km/h*t
gdyby nie zmniejszał tej prędkości to:
| | 3 | | 1 | |
s= 60( |
| +t − |
| )= 60t +15
|
| | 4 | | 2 | |
zatem: 45+50*t= 60t +15 => t= 3h
to: s= 45+50*3 = 195 km
odległość między tymi miastami wynosi
195km
28 mar 21:17