geometria analityczna
młody: witam mam takie o to takie zadanie :
1.wyznacz równanie ogólnej prostej i długość odcinka AB . A=(3,2) B=(4,−5)
2..2x−3y+1=0 , wyznacz prostopadła przechodzącą przez punkt P=(1,3)
3.określ wzajemne położenie okręgu (x−3)2+(y+4)2=4 prostej x+y−1=0
byłbym wdzięczny za zrobienie tych zadań, z góry dzięki wszystkim .
28 mar 20:09
młody: umie to ktoś?
28 mar 20:29
Ireneusz: 1) równanie prostej : podstawiasz do wzoru y=ax+b współrzędne punktów a i b
długość odcinka liczysz ze wzoru |AB|= √(xb−xa)2 + (yb−ya)2
28 mar 20:33
pawel: 1.
Ogolny wzor prostej: y=ax+b. Do tego wzoru podstawiasz wspolrzedne punktow A i B:
rownanie sobie dokoncz

2.
−3y=−2−1 |*(−1)
3y=2+1 |/(3)
y=2/3x + 1/3
(zeby prosta byla prostopadla musi miec wspolczynnik a=−3/2, a za x i y postawiasz 1 i 3)
3=−3/2+b
b=9/2
y=−3/2x+9/2 !
3.
Narysuj sobie uklad wsporzednych. Srodek kola ma wspolrzedne S=(3,−4) i promien r=2 i prosta
y=−x+1. Zobaczysz jak to wyglada.

hehe
28 mar 20:33
Ireneusz: 2) 2x−3y+1=0 Przekształcasz to równanie do postaci y=23x + 13. Wiesz, że prosta
równoległa jest wtedy gdy a*a1=−1 więc u nas a1= −32 i podstawiasz do wzoru ogólnego
y=ax+b nasze a1 i współrzędne punktu P
28 mar 20:36
bambo: 1) √(x1−x2)2+(y1−y2)2 wzor na dl odcinka A= x1=3, y1=2 B = x2 =4 y2= −5
podstaw i oblicz
2)postać kierunkowa −3y=−2x−1/*(−1) >> 3y=2x+1/ :3>> y=23x+13 >>
a1*a2=−1 >> 23 *a2=−1 >> a2= −32
3=−32*1+b>> b=92
y=−32x+92
3)
28 mar 20:37
dero2005:
1)
| | yB−yA | | −5−2 | |
a = |
| = |
| = −7
|
| | xB−xA | | 4−3 | |
y = a(x−x
A)+y
A = −7(x−3)+2 = −7x + 21 +2 = −7x + 23
7x + y − 23 = 0 równanie ogólne prostej
d =
√(xB−xA)2 + (yB−yA)2 =
√(4−3)2+(−5−2)2 =
√1 + 49 =
√50 = 5
√2
d = 5
√2 długość odcinka |AB|
28 mar 20:38
bambo: 3) nie che misie robić
28 mar 20:38
młody: dzięki wszystkim chociaż za te dwa
28 mar 22:40
młody: a umiał by kto zrobic to trzecie
28 mar 22:55