Eta: Witam!
Widzę,że "Nicol" przemieniła się w Wojciecha !

Tutaj poprostu stosuje się wzory redukcyjne( napewno je znasz!)
Trzeba też pamiętać o znakach f. trygonom w odpowiednich ćw, ukł.
Policzę Ci tak: ( a ty później już tylko podstawisz i obliczysz tę wartość!
więc:
sin 315
o = sin( 360
o - 45
o) = - sin 45
o = -
√2/ 2
minus bo końcowe ramię kąta 315
o jest w IV ćw. czyli sin ujemny
cos 210
o = cos ( 180
o +30
o) = - cos 30
o = -
√3 /2
Podobnie minus , bo III ćw. a tu cos ujemny
tg225
o = tg( 180
o +45
o) = tg 45
o = 1
tu znak plus bo III ćw, a tg jest tu dodatni
ctg 330
o = ctg( 360
o - 30
o) = - ctg30
o = -
√3
tu znak minus bo IV ćw a tu ctg ujemny
podstaw teraz te wartości i oblicz:
( -
√2/2) * (-
√3/2) + 1* ( -
√3)
dokończ to już proste !