pochodna?
meg: Da sie to policzyc bez pochodnej

bo wychodzi mi funkcja f(r)=12r
2−3r
3 i nie wiem co dalej,
bo nie da sie wyliczyc wierzcholka .ZADANIE: W stożek, którego wysokość ma długość H=12dm, a
promień jego podstawy ma długość R=4dm wpisano walec, o podstawach równoległych do podstawy
stożka. Jakie powinny być wymiary walca, aby jego objętość była największa?
28 mar 20:04
xyz: zaraz przeliczę to
28 mar 20:12
xyz: nie da sie
28 mar 20:21
meg: Czyli mam wytłumaczenie, bo nie brałam tego jeszcze w szkole

! Bardzo dziękuję za
sprawdzenie

28 mar 20:22
xyz: jeszcze pomyśle
28 mar 20:28
xyz: jesteś ?
28 mar 20:35
meg: Tak
28 mar 20:38
meg: Cały czas, bo robie ciągle zadania i co jakis czas jak nie umiem jakiegos to zerkam na forum
28 mar 20:39
xyz: da się to zrobić z funkcją kwadratową wyznacz r za pomocą r
moge to napisac tylko z 10min zejdzie
28 mar 20:40
xyz: a z jakiej to ksiązki jest
28 mar 20:42
meg: Hm r za pomocą r? nie rozumiem?
28 mar 20:42
meg: Nie wiem

bo to kserówki dostałam z zadaniami do domu. w dodatku bez odpowiedzi to zadanie
mam
28 mar 20:43
xyz:

jak jesteś to tak policz
dla jakich pole prostokąta jest najwieksze
to wtedy objetość też będzie największa
to jest przekrój osiowy
28 mar 21:46