Zadanie
Godzio :
Chciałbym się dowiedzieć jak można znaleźć punkt na krzywej y =
√4x − x2 dla którego
| | 5 | |
odległość punktu P( |
| ,1) jest najmniejsza. |
| | 2 | |
28 mar 19:59
Grześ: jakby dobrze się zastanowić, to moznaby policzyć pochodną w jakimś punkcie x
0 i wyznaczyć
drugą wspł. tego punktu.
Powstały odcinek między pkt. styczności a pkt. P ma najmniejszą odległośc dla kąta prostego
między tymi prostymi(odcinkiem a pochodną w punkcie)
Czy dobrze myslę

Może dałoby radę coś z tym zrobić
28 mar 20:06
Grześ: co o tym sądzisz
28 mar 20:09
Godzio :
Ale wolałbym jakimś sposobem bardziej licealnym

chyba, że się nie da
28 mar 20:10
Grześ: to chyba pierwsze co wpadło mi do głowy

szczerze, to nie wiem naprawdę.... może jakiś trójkąt da się ułożyć hmm..
28 mar 20:12
załamany :( : a kminiłes cos z katem prostym badz czyms podobnym

chociaz nie wiem czy sie da
28 mar 20:13
Godzio :

A teraz tak pomyślałem, czy odległość nie będzie najmniejsza jeśli poprowadzi się promień przez
punkt P ?
28 mar 20:25
Godzio :
0 = 2a + b
a = 2
b = −4
y = 2x − 4
2x − 4 =
√4x − x2
4x
2 − 16x + 16 = 4x − x
2
| | 2 | |
5x2 − 20x + 16 = 0 ⇒ x = 2 + |
| √5 |
| | 5 | |
Nawet by się z odpowiedzią zgadzało

Tylko pytanie czy to trzeba uzasadnić czy to jest na
tyle oczywiste że nie trzeba hmmm
28 mar 20:30