Jak się do tego zabrać
magda: Proszę o pomoc. Mam takie zadanie:
Cenę pewnego towaru podwyższono o 30%, a następnie obniżono o 25%. Czy końcowa cena była niższa
czy wyższa od początkowej i o ile procent?
28 mar 19:54
Godzioo: p − cena poczatkowa
p+0,3p=1,3p − cena po podwyżce
1,3p−0,25*1,3p=1,3p−0,325p=0,975p
cena spadła o 2,5%
28 mar 19:56
Ireneusz: x− cena produktu na początku
x+0,3 cena po podwyżce
1,3x−1,3x * 0,25 − cena po obniżce towaru po podwyżce.
Więc wychodzi, że o 2,5% będzie niższa.
28 mar 20:00
bambo: 
P 2.5%
28 mar 20:01
bambo: 
P 2.5%
28 mar 20:03