Wyznacz różnicę r ciągu arytmetycznego, mając dane
Aśś: Wyznacz różnicę r ciągu arytmetycznego, mając dane
a) a1=7 , a29=133
b)a1=3√3 , a16= −42√3
28 mar 19:49
Godzioo: Rozwiąż układ równań:
28 mar 19:50
28 mar 19:51
Aśś: A skąd się wzięło 28r

?
28 mar 19:53
Godzioo: a29=a1+28 r
bo w ciągu arytmetycznym: an=a1+(n−1)*r
28 mar 19:54
Ireneusz: Ponieważ 29 wyraz ciągu arytmetycznego wynosi tyle samo co wyraz 1 + 28 reszt.
28 mar 19:54
Aśś: A dziękuję Ci bardzo
28 mar 19:54
bambo: a )a29=a1+28r czyli 133=7+28r > 133−7=28r > 28r=126 > r=5.25
b) a16=a1 + 15r czyli −42p(2)=3p(2)+15r > 15r=−42p(2)−3p(2) > r=−3p(2)
28 mar 20:11